Lawatan Penandaaras Unit Jaminan Kualiti dan Pengiktirafan Program SVM/DVM, Bahagian Pendidikan dan Latihan Teknikal Vokasional (BPLTV), Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) ke InQKA

Pada 21 Mac 2023, Unit Jaminan Kualiti dan Pengiktirafan Program Sijil Vokasional Malaysia (SVM)/ Diploma Vokasional Malaysia (DVM) di bawah Bahagian Pendidikan dan Latihan Teknikal Vokasional (BPLTV), Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) telah melawat Institut Kualiti dan Pengembangan Ilmu (InQKA), Universiti Teknologi MARA (UiTM) Shah Alam untuk mendapatkan panduan mengenai pensijilan ISO.

Tujuan lawatan tersebut adalah untuk mempelajari amalan terbaik dalam pensijilan ISO serta meningkatkan kualiti program SVM/DVM yang ditawarkan oleh Kementerian Pendidikan Malaysia. Pasukan BPLTV yang hadir termasuklah Ketua Penolong Pengarah dan Penolong Pengarah Unit Jaminan Kualiti dan Pengiktirafan Program SVM/DVM serta Ketua Jaminan Kualiti dari beberapa Kolej Vokasional seperti Kolej Vokasional Kajang, Kolej Vokasional Shah Alam, Kolej Vokasional Klang dan Kolej Vokasional Sultan Abdul Samad. InQKA pula diwakili oleh YBhg Prof Dr Azizah Abdullah, Penolong Naib Canselor dan ahli Mesyuarat Pengurusan InQKA.

Lawatan ini memberi peluang kepada BPLTV untuk memperkukuhkan lagi pengetahuan dan kefahaman mengenai pensijilan ISO dan memperbaiki kualiti program SVM/DVM. Diharapkan kerjasama ini akan dapat diteruskan pada masa akan datang untuk memastikan kualiti program SVM/DVM terus ditingkatkan dan memberikan manfaat yang lebih baik kepada pelajar vokasional di Malaysia.