UiTM juara Masum 2018

PARA pemain pasukan boling padang UiTM bersama pingat-pingat dimenangi mereka yang menyumbang kepada kejayaan menjuarai Sukan MASUM 2018, baru-baru ini. – UTUSAN ONLINE

SHAH ALAM 7 Ogos – Universiti Teknologi Mara (UiTM) melakar kejayaan tersendiri apabila menjadi johan keseluruhan Sukan Majlis Sukan Universiti (Masum) Fasa 2 2018 yang berlangsung di Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM) dari 29 Julai sehingga 5 Ogos lalu.

Ketua Kontinjen Masum UiTM, Mohd. Fisol Daud berkata, pasukannya berjaya memungut 15 pingat emas, 11 perak dan lapan gangsa manakala pencabar terdekat, Universiti Putra Malaysia (UPM) memperoleh 15 emas, enam perak dan dua gangsa.

 “Pasukan boling padang UiTM menjadi penyumbang terbanyak pingat dengan lapan emas dan satu gangsa. Kejayaan kontinjen UiTM dalam Sukan Masum pada kali ini menjadikan UiTM johan keseluruhan Sukan Masum 2018 dengan jumlah keseluruhan kutipan pingat 36 emas, 21 perak dan 16 gangsa diikuti UPM dengan 21 emas, sembilan perak dan empat gangsa,” katanya dalam satu kenyataan di sini, hari ini.

Mohd. Fisol menambah, dalam Sukan Masum fasa 1 yang berlangsung di Universiti Malaysia Kelantan (UMK) dari 15 hingga 21 Julai lalu, UiTM berjaya mengungguli kutipan pingat dengan 21 emas, 10 perak dan lapan gangsa sementara UPM enam emas, tiga perak dan dua gangsa.

Katanya lagi, kejayaan mengungguli kejohanan Sukan Masum 2018 itu adalah sokongan daripada pihak pengurusan tertinggi UiTM, latihan pusat yang berkala dan semangat juang tinggi oleh para atlet UiTM. – UTUSAN ONLINE

 

Oleh: Abdul Razak Idris
Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/pendidikan/uitm-juara-masum-2018-1.724600#ixzz5NXnRTqeM
© Utusan Melayu (M) Bhd

0
0