Selamat Datang Kepada Pelajar Baharu ke Fakulti Perladangan dan Agroteknologi (FPA), UiTM Cawangan Pahang

Satu perjumpaan dengan pelajar baharu untuk program Pra Diploma Agroteknologi, Diploma Pengurusan Ladang dan ISM Teknologi dan Pengurusan Perladangan (ePJJ AT220) telah diadakan secara maya pada 7 Oktober 2021 (Khamis) dan 9 Oktober 2021 (Sabtu). Program yang dianjurkan oleh FPA telah di hadiri oleh Ketua Pusat Pengajian FPA, Koordinator akademik dan semua pensyarah fakulti.

Program ini bertujuan untuk mengalu-alukan kedatangan semua pelajar baharu, memberi penerangan mengenai program yang di tawarkan, serta memberi peluang untuk para pelajar baharu untuk mengenali dan berbincang dengan semua Penasihat Akademik dan pensyarah fakulti. Ini merupakan tahun kedua bagi program ini di jalankan secara maya kerana Pandemik Covid-19. Bagi program ePJJ AT220, selain mengalu-alukan kedatangan, semua pelajar baharu diberikan penerangan mengenai proses pembelajaran, pendaftaran kursus, pengecualian kredit, APEL C dan sebagainya oleh Penyelaras Program iCEPS UiTM Pahang iaitu Puan Noorshilawati Abdul Aziz.

Seramai 28 orang pelajar telah mendaftar bagi program Pra Diploma Agroteknologi, 138 orang pelajar bagi program Diploma Pengurusan Ladang, dan 19 orang bagi program ePJJ AT220 bagi sesi Oktober 2021 – Februari 2022. Program Pra Diploma Agroteknologi merupakan program baru yang mula ditawarkan pada semester ini di Kampus Jengka manakala penawaran program ePJJ AT220 telah masuk ke semester 3. Para pelajar yang mendaftar sebagai dalam program ePJJ AT220 terdiri daripada individu yang telah bekerja dalam industri perladangan atau pertanian seperti Risda Plantation, Felcra, Felda, Sime Darby dan lain-lain. Tujuan utama mereka melanjutkan pelajaran adalah untuk menambah ilmu pengetahuan untuk digunakan di dalam kerjaya mereka dan juga untuk peningkatan kerjaya. Pengajian ePJJ AT220 kebiasaannya mengambil masa selama 3 – 5 tahun.

Kami dari Fakulti Perladangan Dan Agroteknologi dan UiTM Cawangan Pahang mengucapkan selamat datang ke semua pelajar baharu untuk semua program. Selamat kembali juga kepada alumni DPIM UiTM Cawangan Pahang yang menyambung pelajaran dalam program ePJJ AT220. Berminat utk menyambung pelajaran dalam program AT220 secara separuh masa? Anda boleh mohon di https://iis-iceps.uitm.edu.my/register