Program “CS110 PICK UP THE BITS & BYTES”

 

Program “CS110 PICK UP THE BITS & BYTES” yang bertemakan “All Black” adalah merupakan inisiatif Pengajian Sains Pengkomputeran, Kolej Pengajian Pengkomputeran, Informatik dan Matematik, (KPPIM), UiTM Cawangan Pahang. Program ini telah dilaksanakan pada 2 Mac 2024 (Sabtu) bermula 12.15 tengahari sehingga 5 petang di Espira Kinrara, Puchong, Selangor. Program yang merupakan acara tradisi setiap semester ini adalah untuk meraikan pelajar semester akhir Diploma Sains Komputer yang bakal menamatkan pengajian setelah berusaha bersungguh-sungguh menempuh setiap onak duri dan suka duka sepanjang sesi pengajian. Program ini juga menjemput alumni Diploma Sains Komputer yang telah meneruskan pengajian ke peringkat lebih tinggi dan juga telah menempuh alam pekerjaan. Justeru dapat merapatkan ukhuwah antara pelajar, alumni dan pensyarah.

Program ini telah menjemput Prof. Dr. Wan Mohd Nazri Wan Abdul Rahman selaku Timbalan Rektor Penyelidikan dan Jaringan Industri yang menjalankan Fungsi Rektor, UiTM Cawangan Pahang untuk sama-sama memeriahkan dan meraikan para pelajar dan alumni. Selain itu, program ini juga telah menjemput  Prof. Ts. Dr. Wan Abdul Rahim Wan Mohd Isa selaku Dekan Akademik dan Antarabangsa, Kolej Pengajian Pengkomputeran, Informatik dan Matematik, Universiti Teknologi Mara (UiTM) bagi merasmikan majlis pra-graduasi ini. Sebuah sistem pangkalan data kepakaran alumni KPPIM yang diberi nama “KPPIM Connect” telah dibina dan dilancarkan di dalam majlis ini dengan menjemput wakil alumni iaitu Mohamad Naqiuddin  sebagai pengguna pertama bagi sistem ini. Beliau juga telah memberikan sepatah dua kata bagi menghargai jasa pensyarah dan berkongsi sedikit pengalaman beliau dalam dunia pekerjaan.

Pengajian Sains Pengkomputeran, KPPIM UCPh telah membuat satu kejutan buat semua tetamu dengan menjemput seorang artis yang terkenal melalui platform TikTok iaitu Adzrin Adzhar yang juga merupakan seorang guru vokal. Beliau menghiburkan para tetamu dengan menyanyikan 3 buah lagu. Selain daripada itu, para pensyarah Pengajian Sains Pengkomputeran, KPPIM UCPh juga membuat persembahan khas iaitu tarian dan nyanyian serta tayangan gambar khas buat para pelajar sebagai sebuah bingkisan memori untuk dikenang nanti. Pengajian Sains Pengkomputeran, KPPIM UCPh juga telah memberi penghargaan buat para pelajar semester akhir yang cemerlang dari pelbagai aspek iaitu Anugerah Kecemerlangan Pelajar bagi kategori akademik, sukan, kepemimpinan dan kepribadian. Mereka telah menunjukkan prestasi dan peribadi yang cemerlang mengikut kategori masing-masing.

 

Semoga program ini dapat memberi suntikan dan meningkatkan motivasi kepada mahasiswa Diploma Sains Komputer untuk terus berjuang menempuh segala cabaran setelah tamat pengajian kelak selain daripada dapat mengeratkan ukhuwah antara alumni, pelajar dan pensyarah. Diharapkan juga, dengan adanya program sebegini, lebih ramai mahasiswa yang akan sedaya upaya berusaha ke arah kecemerlangan untuk pembangunan agama, insaniah dan negara dan seterusnya melahirkan insan yang mampu berdaya saing dan berintelek dalam apa jua bidang yang diceburi.

Penulis : MOHD AZIM ZAINAL, DR JUHAIDA ISMAIL, ROZELEENDA ABD RAHMAN, ROSLAN SADJIRIN, AISYAH SAADAN, KHAIRUNNISA ABD KADIR