Lukisan digital ‘hidupkan’ Hang Tuah

Walid (kiri)dan Fadly menunjukkan karya mereka di studio di UiTM Alor Gajah, Melaka, baru-baru ini.

Takkan Melayu hilang di dunia. Itulah ungkapan yang pernah diucapkan pahlawan Melayu ulung, Laksamana Hang Tuah yang dikatakan hidup ketika era Kesultanan Melayu Melaka pada abad ke-15 dahulu.

Kisah hidup Hang Tuah berlima saudara bukanlah sesuatu yang asing bagi masyarakat Melayu di negara ini, namun ketiadaan sumber visual di alam Melayu ketika itu menyukarkan generasi kini untuk menggambarkan susuk-susuk yang pernah mewarnai sejarah bangsa.

Bagaimanapun, ia tidak menjadi penghalang kepada dua peminat sejarah Melayu yang bertungkus-lumus memberikan nafas baharu terhadap aspek sejarah terutama episod sejarah melibatkan tokoh agung Melayu tersebut.

Menginjak ke zaman moden, pelbagai teknologi sudah tersedia untuk memperkenalkan semula watak-watak sejarah kepada awam dengan platform terkini.

Itulah yang dilakukan oleh dua orang pensyarah Fakulti Seni Lukis dan Seni Reka Universiti Teknologi Melaka (UiTM) Alor Gajah, Melaka, Walid Muhammad Syafrein Effendi, 35, dan Fadly Mohamad Sharif, 42.

Walid berkata, kedua-dua mereka mula menghasilkan karya visual yang menumpukan Hang Tuah pada 2015, apabila mereka hadir di sebuah forum yang membincangkan polemik kewujudan laksamana itu.

Polemik kewujudan

“Usaha beberapa individu untuk menidakkan kewujudan Hang Tuah ketika itu agak hangat. Ia menjadi titik permulaan kepada kami untuk menghasilkan visualisasi wataknya dalam budaya pop.

“Kami juga pernah berjumpa dengan seorang murid sekolah tahun empat yang tidak lagi kenal dengan Hang Tuah,” tuturnya memulakan bicara ketika ditemui K2 di UiTM Alor Gajah, Melaka baru-baru ini.

Menceritakan mengenai proses menghasilkan karya, Walid berkata setiap karya dilakukan dalam bentuk lakaran-lakaran kecil yang dipanggil thumbnailThumbnail dilakar di atas kertas kosong yang kemudian dikemaskan pada kertas A3 sebelum dilukis menggunakan pen digital di atas tablet Wacom.

PROSES melukis menggunakan pen digital di atas tablet Wacom. Lukisan ditunjukkan dalam perisian Adobe Photoshop.

Tablet tersebut disambungkan ke perisian Adobe Photoshop ketika proses lukisan bagi melihat lukisan berkenaan.

“Kebiasaannya, saya mengambil beberapa minit untuk lakaran di atas kertas. Bagi lukisan penuh dalam komputer, saya boleh menyiapkannya dalam tempoh seharian jika mempunyai masa lapang.

“Lukisan akhir di komputer akan diambil daripada thumbnail yang dirasakan terbaik mengikut rujukan yang telah dibuat,” ujarnya yang merujuk kepada cerita dalam Hikayat Hang Tuah bagi mendapatkan inspirasi subjek yang ingin dilukis.

Sebagai contoh katanya, dicatatkan dalam hikayat berkenaan, Hang Tuah beraksi melawan dengan seorang lanun Jepun, Cin Cu di Istana Siam ketika menjadi duta ke negara itu.

“Saya mengkaji corak Silat Penjurit oleh Megat Ainuddin Megat Mohd. Nordin yang merupakan keturunan Megat Terawis. Megat Terawis pula ialah anak murid Hang Tuah semasa hidupnya.

“Megat Ainuddin menunjukkan aksi silat tersebut dan saya menterjemahkannya dalam lukisan berkenaan. Dari segi busana, saya merujuk beberapa buah buku seperti Pakaian Cara Melayu bagi mendapatkan ketepatan jenis busana dan kaedah pemakaian di zaman itu yang berbeza dengan pemakaian sekarang.

“Elemen kilat juga dimasukkan dalam lukisan itu sebagai lambang gelang bertatahkan batu petir yang dipakai Hang Tuah,” ujar Walid.

Tambah ayah kepada dua anak itu, rujukan dibuat bagi menentukan ketepatan aspek seperti postur, ekspresi watak, jenis dan warna busana, senjata, dan latar belakang turut dirujuk daripada filem-filem lama seperti P. Ramlee.

“Lukisan yang berjaya bagi saya, bila secara visualnya menarik dan membawa mesej tersirat,” tambahnya.

Walid memberitahu, antara cabaran yang dihadapinya bagi menyiapkan lukisan tersebut ialah mencari rujukan kerana ketiadaan sumber visual primer pada zaman itu.

Hasilkan fon sendiri

Karya yang memaparkan rombongan Laksamana Hang Tuah diserang lanun Jepun ketika pelayaran pulang dari Siam.

Bagi Fadly pula, dia menghasilkan karya tipografi yang turut bersumberkan kisah daripada Hikayat Hang Tuah.

“Saya memasukkan elemen sundang yang digunakan Hang Tuah ketika berpencak dengan seorang lanun Jepun untuk karya Hang Tuah Utusan ke Negeri Siam.

“Selain itu, Hang Tuah juga adalah seorang pelaut, jadi elemen- elemen seperti ombak dan naga air dimasukkan dalam karya tulisan tersebut, sekali gus menjadikan fon tersebut unik dan tidak dihasilkan di tempat lain,” katanya yang menggunakan perisian Adobe Illustrator bagi menghasilkan tipografinya itu.

Tambah Fadly, hasil karya mereka pernah ditayangkan di Muzium Istana Kesultanan Melaka. Terdapat juga pihak yang mahu membeli hasil karya namun mereka berdua tidak mahu pihak-pihak tidak bertanggungjawab menyalahgunakan hasil karya.

Gambaran Laksamana Hang Tuah membawa pulang 20 ekor Gajah dari Siam menaiki kapal Mendam Berahi.

Kini, kedua-dua mereka sedang membangunkan Studio Hikayat bagi mengembangkan karya mereka kepada khalayak awam.

“Studio Hikayat menghasilkan cenderamata dalam bentuk lencana butang yang memaparkan karya kami untuk diperkenalkan kepada orang ramai,” menurut Fadly.

Tegasnya, perjalanan seninya itu membawa kepada perubahan persepsi peribadinya terhadap Hang Tuah.

“Ketika saya muda, hero saya adalah Hang Jebat yang memberontak terhadap Sultan, namun selepas mengkaji watak Hang Tuah, barulah saya faham mengapa Hang Tuah adalah wira sebenar.

“Sifatnya ialah berfikiran jauh, setianya bersebab, bukannya buta tuli seperti yang disangka selama ini,” katanya menutup perbualan.

Dua pensyarah UiTM Alor Gajah, Melaka menghasilkan karya seni berkaitan Hang Tuah menerusi platform digital bagi memartabatkan sejarah Melayu.

Oleh: Ahmad Mustakim Zulkifli
Sumber: http://www.kosmo.com.my/k2/rencana-utama/lukisan-digital-hidupkan-hang-tuah-1.862202

0
0