IPSis Berada di Jom Masuk U 2024 Sibu, Sarawak

Sibu, Sarawak: Institut Pengajian Siswazah (IPSis) Universiti Teknologi MARA (UiTM) turut serta dalam program Jom Masuk U 2024 (JMU) Zon Sarawak II yang berlangsung pada 18 hingga 19 Mei 2024 di Dewan Canselor Tun Abdul Taib Mahmud, Universiti Teknologi Sarawak (UTS), Sibu, Sarawak. IPSis diwakili oleh Prof. Madya Ts. Dr. Muhamad Fairus Kamaruzaman dan Pn. Nur Salsabiella Rahimi. Penyertaan IPSis bertujuan mempromosikan program-program pengajian siswazah yang ditawarkan oleh UiTM serta memberikan penerangan kepada pelajar serta ibu bapa yang berminat untuk melanjutkan pengajian di peringkat pascasiswazah. Program ini mendapat sambutan yang sangat baik daripada penduduk setempat, dengan banyak pertanyaan dan minat ditunjukkan terhadap program-program yang ditawarkan oleh UiTM.

 

Program JMU berlangsung pada 18 hingga 19 Mei 2024 di Dewan Canselor Tun Abdul Taib Mahmud, Universiti Teknologi Sarawak (UTS), Sibu, Sarawak. Majlis perasmian telah disempurnakan oleh Menteri Pendidikan, Inovasi dan Pembangunan Bakat Sarawak, Datuk Sri Roland Sagah Wee Inn, pada 18 Mei. Dalam ucapan perasmian, beliau menekankan kepentingan pendidikan tinggi dalam pembangunan bakat dan inovasi di Sarawak. Ini menekankan komitmen kerajaan negeri terhadap peningkatan tahap pendidikan dan pembangunan modal insan.

JMU 2024 Zon Sarawak II melibatkan lebih daripada 64 peserta pempamer yang terdiri daripada universiti awam dan swasta, politeknik, kolej komuniti, dan Institusi Latihan Kemahiran Malaysia (ILKA) dari seluruh negara. Program ini menyediakan platform komprehensif bagi pelajar-pelajar lepasan SPM, STPM, dan yang setaraf untuk mendapatkan maklumat terkini mengenai peluang melanjutkan pengajian tinggi, program-program yang ditawarkan, serta peluang biasiswa yang disediakan oleh pelbagai institusi.

Keseluruhannya, program Jom Masuk U 2024 Zon Sarawak II telah berjaya mencapai objektifnya dalam menyediakan maklumat dan bimbingan kepada pelajar-pelajar yang bercita-cita melanjutkan pengajian mereka ke peringkat yang lebih tinggi. Program ini secara langsung menyumbang kepada pembangunan pendidikan di Sarawak dan Malaysia secara keseluruhan.