Hari Bumi 2024: RAS UiTM SC anjur program Penanaman 1000 Pokok Bakau

KUALA SELANGOR, 27 APRIL 2024 – Seiring dengan sambutan Hari Bumi 2024, Persatuan Rakan Alam Sekitar UiTM Student Chapter (RAS UiTM SC), Jabatan Alam Sekitar Negeri Selangor, Jabatan Perhutanan Negeri Selangor, Canon Opto (Malaysia) Sdn.Bhd, WCT Holdings Berhad, dan Samsung Electronics (Malaysia) Sdn.Bhd  telah mengambil inisiatif yang bermakna dengan menganjurkan program Penanaman 1000 Pokok Bakau 1 RAS 1 Pokok yang bertujuan untuk memupuk kesedaran dan kepedulian terhadap kelestarian alam sekitar, khususnya di Negeri Selangor.

Mengambil impak yang signifikan, program “Penanaman 1000 Pokok Bakau 1 RAS 1 Pokok” menjadi mercu tanda dalam usaha memupuk  kesedaran dan kepedulian terhadap kelestarian alam sekitar, khususnya di Negeri Selangor. Program ini, yang diadakan di Hutan Simpan Kapar Tambahan, Jeram, Kuala Selangor, telah dirasmikan oleh Puan Che Rohaida Binti Ngah, Ketua Penolong Pengarah Jabatan Alam Sekitar Negeri Selangor. Kehadiran beliau memberikan penegasan penting akan sokongan pihak kerajaan negeri dalam menjaga alam sekitar.

Dengan penglibatan lebih dari 130 orang peserta, termasuk mahasiswa UiTM Shah Alam, sukarelawan, dan wakil masyarakat setempat, program ini berhasil mencapai matlamat utamanya dengan menanam 1000 anak pokok bakau. Penanaman bakau bukan sahaja memberi impak positif kepada alam sekitar secara keseluruhan, tetapi juga menyokong inisiatif nasional, iaitu Program Penghijauan Malaysia: Kempen penanaman 100 Juta Pokok 2021-2025.

Menerusi program ini, para peserta, termasuk mahasiswa dan masyarakat setempat, telah diberi peluang untuk memperoleh pengalaman praktikal dalam penyemaian anak benih pokok bakau. Hal ini tidak hanya memperkukuhkan hubungan antara manusia dan alam, tetapi juga memberi asas yang kukuh kepada usaha pemuliharaan alam sekitar di masa hadapan. Selain dari aspek penyemaian pokok bakau, program ini juga memberi penekanan kepada kepentingan menjaga flora dan fauna terutama dalam konteks hutan paya bakau. Dengan adanya program ini, peserta diberi peluang untuk memahami betapa pentingnya kepelbagaian biologi di ekosistem pantai.

Namun, kejayaan program ini tidak hanya terletak pada pencapaian matlamat penanaman bakau semata-mata. Usaha yang dilakukan turut memberi pendedahan kepada masyarakat tentang kepentingan pokok bakau dalam pemeliharaan alam sekitar. Program ini turut
mengadakan aktiviti tambahan seperti Kutip Sampah Sambil Riadah (KUDAH), yang bertujuan untuk menggalakkan kesedaran tentang kebersihan alam sekitar. Pendedahan ini penting untuk menggalakkan sikap bertanggungjawab terhadap alam sekitar dan mengelakkan kemusnahan ekosistem yang semakin serius.

Menurut Penasihat RAS UiTM SC, Ts. Nur Ain Binti Mohd Zainuddin, program ini penting untuk memberikan kesedaran kepada masyarakat tentang kepentingan pemuliharaan alam sekitar, khususnya dalam konteks kelestarian hutan paya bakau. Dengan melibatkan mahasiswa dan masyarakat setempat, program ini tidak hanya memberi peluang untuk menanam pokok bakau tetapi juga menyampaikan pesanan penting tentang tanggungjawab kita terhadap alam sekitar.

Kesesuaian program ini dengan Matlamat Pembangunan Lestari (SDGs) yang dirangka oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu menunjukkan kesungguhan UiTM dalam menyokong agenda pembangunan mampan. Dengan pencapaian SDGs ke-13 Tindakan Iklim dan ke-14 Kehidupan di Dalam Air, UiTM menempatkan dirinya sebagai peneraju dalam usaha mencapai kelestarian alam sekitar. Kerjasama daripada semua pihak yang terlibat juga adalah kunci kepada kejayaan program ini. Ini adalah satu platform terbaik bagi UiTM, Jabatan Alam Sekitar dan rakan-rakan kerjasama dalam menyumbang kepada usaha pemeliharaan alam sekitar di negara kita terutamanya dan ia sejajar dengan aspirasi SDGs
ke-17, Perkongsian Untuk Matlamat, yang bertujuan untuk memperkukuhkan kerjasama antara semua pihak dalam mencapai matlamat pembangunan mampan menjelang tahun 2030.

Menurut Pengarah Program Penanaman 1000 Pokok Bakau 1 RAS 1 Pokok, Amani Nisa Binti Ahmad Fazly, penyertaan dalam program ini merupakan langkah praktikal untuk menggalakkan kesedaran dan tindakan positif terhadap kelestarian alam sekitar. Bukan sahaja dapat menambah ilmu pengetahuan mengenai kelestarian ekosistem pokok bakau, malah dapat menyihatkan tubuh badan peserta yang terlibat. Selain itu, seperti ungkapan popular generasi zaman kini, ‘Healing’, interaksi langsung dengan alam semula jadi juga mempunyai kesan positif terhadap kesejahteraan mental dan emosi peserta, memberikan pengalaman yang bermakna dan membangun kepekaan terhadap keindahan alam sekitar.

Kejayaan program ini menjadi contoh terbaik bagaimana kerjasama yang bersepadu dari pelbagai pihak dapat memberikan impak yang besar terhadap usaha pemuliharaan alam sekitar. Diharapkan program seperti ini akan terus diperkukuhkan dan dijadikan contoh bagi inisiatif serupa di masa akan datang.

Gambar 1: Sesi bergambar aktiviti ‘Kutip Sampah Sambil Riadah’ (KUDAH) oleh Rakan Alam Sekitar (RAS) UiTM Student Chapter bersama Jabatan Alam Sekitar (JAS), Jabatan Perhutanan Negeri Selangor (JPNS), Canon Opto, Samsung Electronics, WCT Holdings Berhad dan Penghulu
Mukim Jeram.

Gambar 2: Keadaan semasa aktiviti penanaman 1000 pokok bakau di Hutan Simpan Kapar Tambahan Jeram, Kuala Selangor yang melibatkan semua sukarelawan yang hadir.

Gambar 3: Sesi bergambar majlis perasmian program ‘Penanaman 1000 Pokok Bakau 1 Rakan Alam Sekitar (RAS) 1 Pokok bersempena sambutan Hari Bumi 2024 peringkat negeri Selangor, yang dirasmikan oleh Puan Che Rohaida Binti Ngah, Ketua Penolong Pengarah Jabatan Alam
Sekitar Negeri Selangor.

Gambar 4: Inisiatif para peserta dalam memulihara alam sekitar dengan mengumpulkan sisa plastik utama terutama botol minuman di sepanjang pesisir Pantai Jeram semasa pelaksanaan aktiviti KUDAH.