BHEP UiTM Perkasa Perkhidmatan Pelanggan Cemerlang

16 Ogos 2022 – Shah Alam, Kebolehan mengawal perasaan amat penting ketika berurusan dengan orang ramai. Perkara ini mempunyai kaitan dengan pengurusan emosi, sekali gus membolehkan seseorang itu mempunyai budi pekerti yang tinggi. Penambahbaikan dari semasa ke semasa perlu untuk meningkatkan mutu keberhasilan dan kebaikan para pekerja terutama bagi mereka yang berkhidmat di barisan hadapan, kaunter, setiausaha pejabat, termasuk mereka yang berurusan dengan orang ramai. Penjawat awam perlu bertindak secara matang dalam mengawal suasana bagi meningkatkan imej dan reputasi perkhidmatan awam.

Oleh hal yang demikian, Bahagian Hal Ehwal Pelajar Universiti Teknologi MARA (BHEP UiTM) proaktif dengan melakukan inisiatif Kursus Pengurusan Perkhidmatan Pelanggan yang melibatkan seramai seratus (100) staf terdiri daripada Pelaksana Kumpulan Sokongan bersama penceramah jemputan iaitu Ts. Dr. Samsudin Wahab, Pengarah Institut Pemikiran dan Kepimpinan Melayu (IMPAK) UiTM. Program ini telah berlangsung di Bilik Seminar Kolej Mawar, UiTM Shah Alam dengan tujuan memberi pendedahan kepada barisan hadapan jabatan dan unit di BHEP UiTM yang bertindak sebagai gambaran awal imej sesebuah organisasi itu dalam memberi perkhidmatan kepada pelanggan.

Dalam usaha mencapai sasaran yang ditetapkan dan memperkasakan sistem penyampaian perkhidmatan, penyelarasan pelaksanaan dasar dan peraturan, kursus seperti ini perlu diberi tumpuan. Objektif pelaksanaan ini adalah untuk menerangkan konsep perkhidmatan kaunter yang berkesan, mempelajari cara komunikasi yang berkesan secara verbal atau non-verbal, dan mempelajari kaedah penyusunan atur kaunter perkhidmatan yang mesra pelanggan. Program juga turut menerima kehadiran Encik Wan Ahmad Rahiman Wan Abd Rahim selaku Timbalan Pendaftar Pejabat Timbalan Naib Canselor Hal Ehwal Pelajar UiTM dalam menyampaikan ucapan aluan sebagai pembuka program.

Perkhidmatan pelanggan yang berkualiti tinggi dapat membantu untuk mewujudkan kesetiaan pelanggan dan membina kepercayaan kepada pelanggan baharu. Ia juga akan mewujudkan rantaian pelanggan apabila pelanggan yang setia itu dengan sendirinya mempromosi perkhidmatan kepada rakan sekeliling. Pelanggan hari ini bukan sahaja berminat dengan perkhidmatan yang ditawarkan tetapi semua unsur-unsur tambahan perkhidmatan yang mereka terima bermula dari ucapan yang mereka terima semasa mula mendapatkan perkhidmatan sehinggalah perkhidmatan selesai. BHEP UiTM sentiasa komited dalam memberikan perkhidmatan yang terbaik demi menjaga kebajikan seluruh warga UiTM.